След двайсет и пет години във Валентино“ 56-годишният Пиерпаоло Пичоли обяви, че

...
След двайсет и пет години във Валентино“ 56-годишният Пиерпаоло Пичоли обяви, че
Коментари Харесай

Накъде ще поеме Валентино след края на ерата Пичоли?

След двайсет и пет години във „ Валентино “ 56-годишният Пиерпаоло Пичоли разгласи, че напуща поста на креативен шеф. Засега не е ясно накъде ще поеме именитата фешън къща, нито какви са проектите на един от най-големите модерни дизайнери.

Пичоли е част от „ Валентино “ от 1999 година Първоначално той и отишлата по-късно в „ Диор “ Мария Грация Киури работят дружно. Впоследствие, от 2016 година, Пичоли остава единствената водеща креативна фигура и както разяснява в. „ Ню Йорк таймс “, съумява да потвърди, че е по-големият идеалист от двамата.

Стремежът му да модернизира наследството на краля на алената вечерна рокля Валентино Гаравани и по едно и също време с това да запази екстравагантния дух на стилната къща несъмнено е увенчан с триумф. За разлика от него Киури към момента среща проблеми в опита си да наложи разговор сред традициите на френския разкош, символизиран от „ Диор “, всепоглъщащия махленски жанр и феминизма.



Преди ревю през януари тази година Пичоли обаче изрази неудоволствието си от бизнес модела в модата пред „ Ню Йорк таймс ": „ Парите завоюваха. Продуцентите са по-силни от музикантите, галериите са по-силни от художниците. А корпорациите са по-силни от дизайнерите “.

Думите му, последвани от известието за овакантяване, породиха клюки, че освобождението на поста креативен шеф има връзка с придобиването на 30-процентов дял от „ Валентино “ от страна на групата за първокласни артикули „ Керинг “ през 2023 година

Спекулациите водят и до такава степен, че „ Керинг “ ще придобие дефинитивно италианската фешън къща най-късно до 2028 година и ще употребява „ Валентино “ за самобитно съревнование с „ Диор “ – благосъстоятелност на LVMH, в света на първокласните артикули. А това е прекомерно сурова задача за Пичоли, който упорства, че е на първо място образен създател.



Италианският дизайнер е роден в Нетуно, на към 60 км от Рим, и към момента живее там. И трите деца на Пичоли и брачната половинка му Симона са отгледани в дребното градче на крайбрежието. Като същински италианец един от най-успешните модерни дизайнери избира да пътува с влака, с цел да избегне столичните тапи.

„ Не числя се на оня свят “, споделя Пичоли пред „ Вог “ през 2019 година във връзка решението да живее в познатия недодялан град, където е израснал.

Той и брачната половинка му са съученици от гимназията. Първоначално Пичоли, който е огромен фен и ценител на италианското кино след Втората международна война, има упоритостта да стане режисьор, а след това учи литература в университета в Рим. Едва след филантропичното обучение идват образованието по дизайн и навлизането в шивашкия поминък.



Пиерпаоло Пичоли е отличен два пъти като дизайнер на годината от Британските награди за мода – през 2018 и 2022 година, само че все пак остава измежду креативните шефове, отдаващи респект на груповия труд.

Винаги предпочитащ да използва „ ние “, италианецът нееднократно „ режисира “ своите запаметяващите се ревюта, излизайки да посрещне аплодисментите фенове и клиенти, облечен в шивашката си престилка и съпроводен от няколко десетки души екип. В света на лукса и конкуренцията, измежду от ден на ден дизайнери звезди от шоубизнеса, неналичието на създател, който обича да споделя аплаузите с помощници и занаятчии, ще бъде повече от забележима.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР